18/06/2024

Tech Guru

Trusted Source Technology

Deze nieuwe oude feature komt straks naar jouw Samsung telefoon

Deze nieuwe oude feature komt straks naar jouw Samsung telefoon

Een nieuwe element die Just one UI 5 en Android 13 straks naar veel Samsung Galaxy telefoons brengen, is eigenlijk jáááren oud. Acht jaar geleden maakte precies hetzelfde snufje zijn debuut namelijk op de Galaxy Notice 4.

Nieuw in Android 13: Vegen voor pop-upweergave

We schrijven het jaar 2014. Start out september, Samsung Unpacked in de hoogtijdagen van de Galaxy Observe serie. De Galaxy Note 4 is zojuist gelanceerd, en wij bespreken de nieuwe snufjes die Samsung bedacht heeft: de vernieuwde Multi-window functies, inclusief het Pop-up venster:


Een zeldzame oude foto van de Galaxy Be aware 4 in zijn natuurlijke habitat (op tafel)

Met de Pop-up venster functie kon je altijd vanuit een schermhoek schuin naar beneden vegen, om zo de app op het scherm te ‘verkleinen’ naar een venster dat je overal op het scherm neer kunt zetten. Natuurlijk kregen uiteindelijk nog veel meer Galaxy gadgets deze optie, waaronder de Galaxy S6 serie. Maar ergens in de loop van de jaren verdween de mogelijkheid het Pop-upvenster al vegend te lanceren weer stilletjes uit Samsung’s interface.

Again in the Labs

Inmiddels is het 2022, en neuzen we af en toe op onze Galaxy S22 Ultra fulfilled Android 13 en Just one UI 5. En wat blijkt? Zoals je ook al even in onze preview van de application kon zien is hetzelfde gebaar weer terug. Oké, nu heet hij Vegen voor pop-upweergave, maar dat verbloemt niet dat het om specific dezelfde aspect gaat.

Dat is overigens helemaal niet erg. Het is en blijft een van de eenvoudigste manieren die Samsung verzon om een application in een venster te kunnen verplaatsen, verkleinen, of zelfs geheel minimaliseren. Alsof het Windows is. Ook nu werkt Vegen voor pop-up weergave precies zo. Satisfied een application geopend op je scherm, veeg je vanuit de linker of rechter bovenhoek diagonaal above je scherm. Alsof je die hoek van de application verplaatst.

Als je dit eenmaal gedaan hebt, dan kun je het venster als vanouds overal naartoe schuiven waar je ‘m wilt hebben. En als je in het midden van de bovenrand tikt, krijg je nog meer opties. Zo kun je ‘m direct op één helft van het scherm zetten – en een andere application starten op de andere helft.

Je kunt de app zelfs gedeeltelijk transparant maken – dat is nieuw! – of helemaal minimaliseren tot een zwevende pictogram. Of gewoon terugzetten zodat ‘ie weer het hele scherm vult.

Om dit alles te doen moet je Pop-upweergave wel inschakelen. Dat doe je straks – op jouw Samsung telefoon met Androi 13 – by means of Instellingen -> Geavanceerde functies -> Labs -> Vegen voor pop-upweergave inschakelen.

Gesplitst scherm

En als je daar toch bent, kun je ook direct Vegen voor gesplitst scherm inschakelen. Deze functie zorgt ervoor dat je te allen tijde immediate het scherm kan splitsen in twee helften voor twee apps. Veeg – achieved een app open up – vanaf de onderrand satisfied twee vingers omhoog, ét voilà.

Pro-suggestion: draai géén benchmarks in Multi-window

Welke telefoons dan?

Als je een Galaxy Z Fold 4, Galaxy Z Flip 4, of een Tab S8 of S7 na de recente update hebt, dan kun je Vegen voor pop-upweergave nu al direct gebruiken. En binnenkort krijgen oudere Folds en Flips de functie ook.

Is jouw Galaxy geen Fold of Flip? Dan is de vraag of je straks ook deze functies krijgt, dezelfde als de vraag of jouw Galaxy telefoon straks de enhance naar Android 13 krijgt. Het antwoord op die vraag vind je in ons grote Samsung-Galaxy-en-de-Android-13-improve-overzicht. Als jouw telefoon op die lijst staat, krijg je straks Android 13 en 1 UI versie 5. Bovendien zien dan ook wanneer dit ongeveer kan gaan gebeuren.